Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Bent u sindsdien de nieuwe eigenaar van een woning of appartement met label E of F, dan moet u het verplicht renoveren naar label D of beter, binnen de 5 jaar.

Bent u sinds 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar van een niet-residentiële gebouweenheid? Dan moet u er voor zorgen dat het binnen de 5 jaar aan een aantal energiebesparende maatregelen voldoet, en een minimaal energielabel behaalt.

Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen

Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen.

Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten).

De renovatieplicht geldt:

  • Bij het verlijden van authentieke aktes van een notariële overdracht in volle eigendom, zoals een aankoop, schenking, …
  • bij het vestigen van een opstalrecht of het vestigen van een erfpacht.
  • voor de feitelijke toestand op het moment van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of erfpacht. Heeft de eenheid op het moment van overdracht een residentiële bestemming, dan geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Het maakt niet uit wat de latere plannen zijn met de woning of appartement.
  • Per akte. Koopt u nu een woning, dan moet u binnen de 5 jaar een bepaald EPC-label halen. Als u deze woning verkoopt binnen deze termijn, moet de nieuwe koper binnen de resterende termijn voldoen aan de eisen waaraan de vorige eigenaar moest voldoen.

De termijn van 5 jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. Voorbeeld: als de akte verleden werd op 1 februari 2023 dan moet voor 1 februari 2028 aan de verplichting voldaan zijn.

blog11
Schema van het langetermijnpad voor eengezinswoningen:
blog12
Schema van het langetermijnpad voor appartementen:
blog13

Bron Vlaams overheid: Link